Innhold

Øyebehandling

Vi har god kompetanse på behandling og kirurgi på øyne.

Øyelysing

Vår veterinær Hilde Løkke-Sørensen er en av de få utdannet øyelyser i Norge og utfører øyelysning på alle hverdager. Øyelysning er en grundig undersøkelse av hele øyet fra øyelokk  til hornhinne, linse og netthinne ved hjelp av spesialutstyr. Mange hunderaser og noen få katteraser, som skal brukes i avl må ha en attest fra øyelyser før de brukes i avl. Dette er for å forhindre at hunder som har arvelige øyesykdommer brukes i avl slik at avkommene ikke får nedsatt syn eller blir blinde. Dette kan være for eksempel arvelig  grå eller grønn stær og andre sykdommer i netthinne som for eksempel PRA. Hundene som skal brukes i avl må da ha en attest som er yngre enn ett år ellers øyelyses de ved 1, 3 og 7 års alder. Gentesting er et viktig supplement  på enkelte raser da noen sykdommer først kan observeres i voksen alder for eksempel PRA (progressiv retinal atrofi)

Noen valper for eksempel collie, shetland sheepdog og australian shepherd må øyelyses ved 6-8 ukers alder.

Du trenger ikke å ta med noen spesielle papirer før øyelysing men hunden må være registrert i NKK og være chipet.

Vi utfører også gonioskopi som er en undersøkelse for å se om din hund er disponert for grønn stær, dette må alltid gjøres i forbindelse med øyelysning og det anbefales ved 1, 4 og 7 års alder. Der er spesielle raser som det er anbefalt å gjøre dette på da de er arvelig disponert for dette. Grønn stær (glaukom) er en øyesykdom som raskt fører til total blindhet på hund i ung alder for eksempel på rasene, siberian husky, leonberger, flat coated retriever, engelsk springer spaniel for å nevne noen.

Mer om dette kan du lese via denne linken til nsvo.no

Kirurgi på øyne

Vi utfører mange typer kirurgi på øyne som for eksempel: svulster og andre «kuler» på øyelokk, feilstilte øyelokk: innover/utover rulling (entropion/ektropion), feilstilte øyehår, hornhinne sår/flap, fjerning av øyne og tårekjertel prolaps (cherry eye) osv.
Øyekirurgi blir gjort med hjelp av operasjonsmikroskop og under gassanestesi.

Innhold